Simskola med stänk av glädje

“Ni bara leker” får vi som jobbar i simskola höra från föräldrar ibland. Då är vårt svar alltid; Åh, vad kul att du uppmärksammat det! Det är nämligen genom lekfullhet och vattengläjde vi lär barnen att simma.

Precis som att du behöver lära dig gå innna du kan springa behöver du vattenvana innan du kan lära dig simma. Genom lekfulla och genomtänkta övningar som skapar vattenvana lägger vi grunden för siminlärning och självlivräddning hos ditt barn.

Leken blir till simtag

Vi hoppar från kanten för att lära oss falla i vattnet och vända tillbaka till var vi kom ifrån. När vi letar skatter på botten är det för att öva oss att titta under vatten. Det behövs för att kunna orientera sig under vattnet eller om du behöver plocka upp en kompis som råkat illa ut. Vi doppar huvudet för att vänja oss vid att få vatten i ansiktet, så att vi inte slutar simma om det kommer  en våg eller någon hoppar bomben framför oss. Ibland ligger vi på rygg och flyter som sjöstjärnor -  bland annat för att träna på att vända från mage till rygg. Det är ju på rygg vi vilar när vi blir trötta i musklerna och där håller vi också andningsvägarna fria.

Det är några exempel på de övningar vi gör. Vi kallar dem gärna lekar, för vår simskola är fylld av glädje. När ditt barn känner sig trygg i vattnet bygger vi på med simtagen.

 

Varje barn får utvecklas i sin takt

Som förälder är det bra att komma ihåg att barn utvecklas och mognar i olika takt. Det är därför omöjligt att förutspå exakt hur många lektioner ett barn behöver för att lära sig simma. Det beror bland annat på vilken vattenvana hen har från början, mognad och hur ofta man tränar. Det är inte ovanligt att man får gå samma simskolesteg ett par omgångar och det är precis som det ska. Att lära sig simma är en konst och när ditt barn är redo är koden lätt att knäcka!

Så nästa gång du tittar in i simskolan hoppas vi du ser en ny lek! Är du själv sugen har vi självklart kurser även för vuxna ;)

/Bitte, utvecklingsansvarig för simskola i BeFair